5 PRIPOROČIL ZA STROJNO POMIVANJE POSODE

Pri strojnemu pomivanju posode se soočamo z marsikaterim izzivom. Za profesionalno in nemoteno pomivanje sem napisal nekaj priporočil za spopadanje s strojnim pomivanjem posode. Nasvete sem pripravil na podlagi najpogostejših napak, ki jih opažam na obiskih pri strankah ter predavanja v sklopu Makomove akademije, ki ga je vodil gospod Pietro Berardi iz podjetja Sutter Professional. V naslednjih odstavkih boste izvedeli, kako odstraniti različne tipe umazanij s posode, kako pomembna je kvaliteta vode in kakšen detergent potrebujete, da ne boste poškodovali posode.

 strojno_pomivanje_posode

GLAVNI KORAKI POMIVANJA POSODE

Korak 1:  PREDPOMIVANJE/NAMAKANJE – priporočeno pri večji umazaniji

Temperatura: 35°/40 C

Čas: po potrebi

Sredstvo: ne-peneče sredstvo

Korak 2:  GLAVNO POMIVANJE  - odstranjevanje vse umazanije

Temperatura: 55/60° C

Čas: 1/5 minut

Sredstvo: Detergent

Korak 3: IZPIRANJE – odstranjevanje ostankov detergenta in izboljšanje sušenja posode

Temperatura: 80/90˚C

Čas: 10/18 sekund

Sredstvo: Izpiralno sredstvo

Vpliv vode na kvaliteto pomivanja posode

Kvaliteta vode

Voda je odločilen faktor pri pomivanju posode. Brez dobre vode ni kvalitetnega pomivanja posode.

Nizka kvaliteta vode vpliva na naslednje elemente v pomivalnem stroju:

  • Zmanjšanje grelne moči grelca.
  • Nabiranje bakterij v stroju.
  • Nastajanje vodnega kamna v ceveh in stroju.
  • Popolno ali delno uničenje delov v stroju.
  • Slaba kvaliteta pomivanja.

Trdota vode

Trdota vode je odvisna od količine kalcija in magnezija v vodi.
Meri se v nemških stopinjah (°Dh)

  1.        od 0 do 8°Dh = mehka voda
  2.        od 8 do 15°Dh = srednje trda vode
  3.        čez 15°Dh = trda voda

Problemi, nastali zaradi trde vode, so vidni na posodi in pomivalnem stroju.

Kako rešiti problem trdote vode?

Vodo lahko zmehčate tako, da vgradite mehčalno napravo. Če napravo že imate, je pomembno, da redno skrbite za njeno delovanje.

 strojno pomivanje posode

PRAVILNO DOZIRANJE ČISTIL GLEDE NA UMAZANIJO POSODE.

Umazanijo različnih tipov je potrebno odstranjevati na različne načine in z različnimi detergenti za pomivanje posode.

1. Trda umazanija

Med trdo umazanijo sodijo prah, pesek, rja, kofein, tein ipd. Pogosto so to mineralni delci, ki običajno niso topni v vodi. Odstranijo se med namakanjem ali s pred-pranjem.

2. Obarvana posoda, sledi na posodi

Sadje, kava, čaj, vino, omake, sledi šminka, kri ipd. vsebujejo barvila, ki niso vodotopna. Te madeže lažje odstranimo z detergenti na osnovi klora, ki uničijo barvne pigmente.

3. Ostanki hrane na posodi

Maščoba, beljakovine, škrob ipd. se običajno odstranjujejo z alkalnim detergentom pri temperaturi 55/60°C. Nekateri ostanki hrane, kot je topljen sir, postanejo trdi in jih je težje odstraniti. Priporočilo: namakajte posodo pred pomivanjem.

4. Vodotopna umazanija

Slane in sladke snovi so vodotopne in se jih lahko odstranjuje samo z vodo. Priporočilo: namakajte posodo pred pomivanjem.

5. Mikroorganizmi

Bakterije, spore, glive in plesni so mikroorganizmi, ki se razširijo na posodo. Težava nastane ob daljši izpostavitvi umazaniji. Odstraniti jih morate z detergenti z razkužilnim učinkom. To lahko storite z namakanjem ali predhodnim pranjem. Včasih je za njihovo popolno odstranitev potrebno več kot eno pranje.

6. Umazanija, ki ni vodotopna

Barve, sintetično olje in laki niso topni v vodi. Za tovrstno umazanijo uporabljamo izdelke na osnovi topil, trikloroetilen ali razredčilo.

Upam, da sem vam z nasveti vsaj nekoliko olajšal postopek pomivanja posode in da bo le-to še bolj učinkovito. Če se srečujete še s kakšnimi težavami, mi jih zaupajte v prostoru za komentarje spodaj ali pa me kontaktirajte. Z veseljem sem vam na voljo.

Marko Zupančič

Designed by topntp26 / Freepik

Oddajte svoj komentar