ČIŠČENJE PREDPRAŽNIKOV

2017-02-28 ČIŠČENJE PREDPRAŽNIKOV

Čiščenje predpražnika

Zima počasi odhaja. Na naših predpražnikih in preprogah pa ostajajo madeži, ki so jih za seboj pustili podplati polni snega, peska in soli. Omenjena kombinacija, ki se je zasidrala v gostih vlaknih našega predpražnika, v kratkem času močno poškoduje strukturo vlaken in skrajša življenjsko dobo uporabnosti.

.

OSNOVNO VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE PREDPRAŽNIKA

Na splošno velja pravilo, da je potrebno tekstilni predpražnik redno (dnevno ali  vsaj nekajkrat tedensko) očistiti s sesalcem ter ga stepsti. V primeru, da je predpražnik prepojen z vlago, ki smo jo prinesli na naših obuvalih, pa ga je potrebno tudi posušiti. Poleg tega je potrebno skrbeti, da je suha tudi zadnja stran predpražnika, ki je po navadi narejena iz PVC-ja ali gume, saj sicer lahko pride do nastanka plesni in posledično neprijetnega  vonja.

.

GENERALNO, TEMELJITO ČIŠČENJE S ČISTILNIMI STROJI

Nekajkrat letno, odvisno od frekvence prehoda, pa je potrebno predpražnik temeljito očistiti. Najprimernejša in najučinkovitejša pri tem je ekstrakcijska metoda. Deluje globinsko, učinkovito odstrani trdovratno umazanijo in madeže, v tkanini pa pusti zelo malo ostankov čistila.

1. Pred samim procesom predpražnik posesajte s klasičnim sesalcem in s tem odstranite večje delce umazanije.

2. V ekstrakcijski čistilni stroj nalijete vodo in ekstrakcijsko čistilo za preproge. Funkcija le-tega ni samo čiščenje tekstilnega materiala, temveč ustvarjati tudi zaščitni sloj, ki umazaniji onemogoča prodiranje skozi vlakna.

3. Stroj spušča skozi razpršilno šobo globoko v tkanino raztopino ekstrakcijskega čistila in vode, hkrati pa s sesalno šobo, ki je le nekaj centimetrov za razpršilno šobo, posesa umazano vodo.

4. Predpražnik bo po čiščenju ostal rahlo vlažen, zato je potrebno prostor dobro prezračiti in dovoliti, da se predpražnik popolnoma posuši, preden se prične uporabljati. Prav iz teh razlogov svetujem, da si za ekstrakcijsko čiščenje izberete tople, sončne dneve.

 style=

.

ROČNO ČIŠČENJE PREDPRAŽNIKA

V primeru, da nimate ekstrakcijskega stroja, je možna tudi metoda s šamponiranjem. Posebno peneče čistilo nanesete na tekstilno površino in s pomočjo krtače očistite želeno območje. Ko se površina osuši, jo je potrebno še posesati, da se odstranijo osušeni delci umazanije in čistila.

Da ne pozabim še tega. V kolikor pride do razlitja različnih tekočin, je potrebno nemudoma reagirati. Že v samo 24 urah se namreč snovi zasidrajo v vlakna in po navadi za vedno spremenijo videz vaše tekstilne obloge.

Sašo Pistotnik

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar