PREPREČITE PRENOS VIRUSOV IN ŠIRJENJE GRIPE.

2020-01-30 PREPREČITE PRENOS VIRUSOV IN ŠIRJENJE GRIPE.

Za zimsko obdobje je značilno, da nas pogosteje napadejo virusi in bakterije. Število prehladnih obolenj narašča, prav tako tudi virusne in bakterijske okužbe. Povečalo se je število ljudi, ki so zboleli za trebušno gripo, nedavno pa se ji je pridružila še sezonska gripa.

Okužbe lahko preprečujemo na različne načine. Na prvem mestu je redno in temeljito umivanje in razkuževanje rok.

razkuževanje rok

Čeprav se pogosto zavedamo, da se virusna obolenja prenašajo kapljično, pa pozabljamo na okužene površine, kot so kljuke, predmeti v kopalnici in kuhinji, igrače. Vse to lahko predstavlja vir okužbe in možnost prenosa virusov. Zato je zelo pomembno redno čiščenje površin in razkuževanje površin.

Bolezni povzročajo visoke stroške zaradi odsotnosti z dela na letni ravni. Primerna higiena rok z razkužili zmanjšuje možnost okužb do 70 %. Majhen vložek v izvajanje higienskih ukrepov se večkratno povrne.

Zmanjšajte možnost okužbe, preprečite prenos virusov in širjenje gripe s primerno higieno rok. Za zmanjšanje možnosti okužb si čim pogosteje temeljito umivajte roke z vodo in milom.

PRAVILNO UMIVANJE ROK:

Zmočite roke. Če je le mogoče, uporabite toplo vodo.

  1. Nanesite milo.
  2. Vtirajte ga 20 sekund.
  3. Ne pozabite ga nanesti med prste in na hrbtno stran rok.
  4. Izpirajte milo iz rok 10 sekund pod tekočo vodo.
  5. Skrbno osušite roke s papirnato brisačo.

kako pravilno umiti roke

Ko so roke umite in osušene, jih tudi razkužite.

Pravilno razkuževanje rok:

  1. Roke umijte s toplo vodo in milom (glej pravilno umivanje rok).
  2. Obrišite in osušite jih s papirno brisačo.
  3. Uporabite vsaj 3-5 ml razkužila za roke.
  4. Temeljito nanašajte razkužilo po rokah 30 sekund. Ne pozabite na nanos razkužila na blazinice prstov in palcev.

kako_razkuziti_roke

Poleg rednega umivanja rok in občasnega razkuževanja rok pa priporočamo tudi zračenje prostorov in zdrav način življenja. Upam, da vam bodo zgornji nasveti vsaj nekoliko pripomogli pri preprečevanju virusov in širjenju gripe.

Morda vas zanima tudi:

Mojca Pesjak

Oddajte svoj komentar
Komentarji
31. 01. 2020 13:46
Čisto komercialno zavajanje z računsko telovadbo. Kako lahko primerjate medicinsko dezinfekcijo z neko čarobno peno?
31. 01. 2020 13:48
V vaših navodilih pišete, da se za dezinfekcijo uporablja 3-5 ml, potem pa reklamirate nekaj z dozacijo 0,6ml????
Kaj je zdaj res?
31. 01. 2020 21:00
Hvala za komentar. Razkužila so se med seboj primerjala glede na število nanosov, vsa razkužila pa so namenjena za razkuževanje rok. Prispevek ne govori o razkužilih namenjenih za kirurške posege.

Super, da ste opazili tudi podatek glede doziranja. Zakaj je pena tako cenejša? 0,61 ml tekočine, ki jo dobimo ob enem stisku InstantFOAM-a ustvari na rokah 15 ml pene. Zato en pritisk več kot zadošča neprofesionalni uporabi razkuževanja rok in uniči 99,99 % vseh bakterij.
2. 02. 2020 11:06
Ne morem, da se ne strinjam z očitkom komentatorja o komercialnem zavajanju. Razkužuje samo tekočina, v peni pa je zrak. V tistih 15 ml pene je 13,9 ml zraka.
In teh ubogih 0,6 ml tekočine izhlapi 5x hitreje kot 3ml, kot jih priporoča WHO (svetovna zdravstvena organizacija). Ta tudi pravi, da razkužilo deluje dokler ne izhlapi. Peno samo pa dela kemija, ki, ko razkužilo izhlapi, ostaja na rokah. In jih pa a.
Pena je dejansko dobra prodaja praznega (zraka).
3. 02. 2020 11:05
Hvala za vaše mnenje. Potrebno je vedeti, da aktivno razkuževanje povzroči stik med razkužilom in kožo.

In da bo zelo laično razumljeno:
Vsak kvadratni centimeter oz. milimeter kože mora priti v stik z razkužilom. Površina plašča mehurčka je mnogo večja, kakor površina plašča kapljice. Tako iz enake količine razkužila dobimo precej večjo površino le tega, kar zagotavlja, da lahko z manjšo količino tekočine prekrijemo večji del površine.

Vse navedene trditve so dokazane tako z InVitro, kakor InVivo dokumentacijo. Brez vse potrebne dokumentacije razkužilo ne bi moglo biti registrirano na vseh potrebnih listah.