HITRI TESTI ZA SAMOTESTIRANJE

2021-11-06 HITRI TESTI ZA SAMOTESTIRANJE

Samotestiranje zaposlenih v podjetjih in učencev ter učiteljev v šolstvu

V podjetjih je od 15.9. naprej obvezno (samo)testiranje za vse, ki niso cepljeni ali preboleli. Testiranje s hitrimi testi za samotestiranje mora potekati na 48 ur, obenem pa še vedno poteka (samo)testiranje zaposlenih v javnih ustanovah. Od 15. novembra dalje pa je obvezno tudi samotestiranje učencev, dijakov in študentov in sicer trikrat tedensko.

testi_za_samotestiranje

Zaposleni se morajo testirati na 48 ur. Hitre teste mora zagotoviti delodajalec, test pa opravi zaposlen sam. Samotestiranje se opravi v posebej določenem prostoru z odgovorno osebo, ki skrbi za koordinacijo testiranja in vpis rezultatov testiranja v evidenčni list. Testiranje naj bo vedno isti dan v tednu in ob približno istem času. Za tiste, ki so cepljeni z vsemi odmerki ali prebolevniki testiranje ni potrebno.

Učenci, dijaki in študenti se morajo testirati trikrat tedensko. Učencem mesečno pripada 15 testov HAG za samotestiranje, ki jih pridobijo v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. Samotestiranja ni potrebno izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoje PCT.

Kako vemo kateri testi so primerni za samotestiranje?

Pri izbiri testov za samotestiranje pa morate biti pozorni, da je test skladen z zakonodajo.Svetujemo, da pred nakupom preverite ali je test namenjen samotestiranju in ima ustrezen CE certifikat priglašenega organa, ki potrjuje, da je test varen in primeren za uporabo s strani nestrokovnjakov.

Na trgu se ponujajo izdelki, ki so namenjeni zgolj profesionalni uporabi s strani usposobljenega osebja in na katerih piše »Professional Use Only«. Takšni testi niso primerni za samotestiranje, saj lahko vodi uporaba testa, ki ni certificiran za uporabo s strani nestrokovnjakov do napačnega rezultata.

Skladnost hitrih antigenskih testov, ki so namenjeni samotestiranju preverite tako, da imajo ES izjavo in CE certifikat priglašenega organa s sedežem v EU. Na testu mora biti zraven CE oznake tudi štirimestna številka priglašenega organa, ki je ocenjevanje opravil.

Povzeto po jazmp.si.

Preverite tudi ali je podjetje, kjer kupujete teste registrirano za prodajo medicinskih pripomočkov in ali so testi opremljeni s slovensko deklaracijo in slovenskimi navodili za uporabo.

Testi_za_samotestiranje_covid

Pogosto zastavljena vprašanja glede samotestiranja

Kdaj se lahko testiram?

Testirate se lahko vedno, ne glede na to, če imate simptome ali ne. Upoštevajte, da je rezultat testa rezultat, ki velja v tem trenutku, zato je treba teste ponavljati v skladu z zahtevami pristojnih organov.

Na kaj moram biti pozoren, da dobim čim natančnejši rezultat testa?

Pozorno preberite navodila za uporabo. Test opravite takoj po zbiranju vzorca. Kapljice iz epruvete za vzorčenje vstavite samo v ustrezno vdolbino preizkusne kasete. Iz epruvete za vzorčenje nanesite štiri kapljice. Preveč ali premalo kapljic lahko povzroči napačen ali neveljaven rezultat testa.

Kako test deluje?

N-protein virusa SARS-CoV-2 reagira s premazom preskusnega sinusa in povzroči spremembo barve, tj. pojavi se rdeča črta. Če vzorec ne vsebuje virusnih beljakovin ali antigenov, se ne pojavi rdeča preskusna črta (T).

Testni listič je zelo razbarvan. Zakaj je to ali kaj delam narobe?

Razlog za jasno vidno razbarvanje preizkusnega traku je, da je iz epruvete v vdolbinico za testno kaseto odtekla prevelika količina kapljic. Indikatorski trak lahko zadrži le omejeno količino tekočine. Če se kontrolna linija ne pojavi ali je testni listič močno obarvan, ponovite preizkus z novim testnim kompletom v skladu z navodili za uporabo.

Kaj naj storim, če sem opravil test, vendar ne vidim kontrolne črte?

V tem primeru se rezultat testa šteje za neveljavnega. To je lahko posledica morebitne napačne uporabe testa. Ponovite preizkus z novim testnim kompletom v skladu z navodili za uporabo. Če imate več neveljavnih rezultatov testa, se obrnite na svojega zdravnika ali center za testiranje na COVID-19.

Nisem prepričan v razlago rezultatov. Kaj naj naredim?

Če rezultata testa ne morete jasno določiti, se obrnite na najbližjo zdravstveno ustanovo po pravilih lokalnih oblasti.

Moj rezultat je pozitiven. Kaj naj naredim?

Če je v nadzornem območju (C) in v preizkusnem območju (T) vidna vodoravna barvna črta, je vaš rezultat pozitiven. Trenutno obstaja sum okužbe s COVID-19. Takoj sprejmite ukrepe samoizolacije v skladu z lokalnimi smernicami in se v skladu z navodili lokalnih oblasti nemudoma obrnite na svojega splošnega zdravnika / lokalnega zdravstvenega oddelka. Rezultat vašega testa bo preveril potrditveni test PCR in pojasnili vam bodo naslednje korake.

Moj rezultat je negativen. Kaj naj naredim?

Če je vidna samo vodoravna barvna črta v kontrolnem območju (C), to lahko pomeni, da ste negativni ali da je virusna obremenitev prenizka, da bi jo test lahko prepoznal. Če opazite simptome, kot so glavoboli, migrene, zvišana telesna temperatura, izguba vonja in okusa, se obrnite na najbližjo zdravstveno ustanovo po pravilih lokalnih oblasti. Ponovite preizkus z novim kompletom za testiranje v skladu z navodili za uporabo. V primeru suma ponovite test po 1-2 dneh, saj koronavirusa ni mogoče natančno zaznati v vseh fazah okužbe. Še vedno je treba upoštevati pravila o razdalji in higieni.

Ali se lahko to testno kaseto ponovno uporabi ali jo uporabi več oseb?

Ta testna kaseta je za enkratno uporabo, zato je ne morete več uporabiti oz. je ne more uporabljati več oseb.

Kam odvreči izdelek?

Komplet s testom lahko odvržete z običajnimi gospodinjskimi odpadki.

Oddajte svoj komentar