Dogodek

REPORTAŽA: MAKOMOV DAN

torek, 13 junij 2017
V četrtek, 8. junija, smo na Velenjskem gradu organizirali dogodek namenjen predstavitvi svetovnih trendov na področju čiščenja. 200 udeležencev iz vseh koncev Slovenije je pridobivalo novo znanje na enajstih predavanjih in delavnicah.

Kako trdota vode v Sloveniji vpliva na kakovostno strojno pomivanje posode? Kako pravilno uporabljati kemikalije? Kakšne so možnosti najema čistilnih strojev? Odgovori na ta vprašanja so bili le del pestrega izobraževalnega programa Makomovega dneva. Predavatelji iz Švice, Italije, Avstrije in Slovenije so udeležencem postregli z odličnimi nasveti na področju čiščenja in premazovanja tal ter čiščenja zgornjih površin.

makomov_dan

Tekom dneva je potekal tudi sejem trendov na področju čiščenja. Obiskovalci so lahko s pomočjo 3D očal obiskali virtualno kopalnico ter se po njej sprehodili. Testiranje čistilnih strojev je potekalo kar v grajski galeriji. Predstavljeni so bili tudi najnovejši dizajni sanitarnega programa, ekološka linija okolju prijaznih čistil in še veliko drugih novosti. Poleg sejma je bilo organiziranih šest vodenih ogledov Velenjskega gradu. 

»Izjemen odziv na dogodek je zagotovo motivacija, da tudi naslednje leto pripravimo nekaj podobnega. Takšnih srečanj v Sloveniji ni in po besedah obiskovalcev so zelo zaželena. Zelo lepo je videti, ko se kolegi in kolegice iz cele Slovenije srečajo na takšnem dogodku in med seboj izmenjajo svoje prakse. Trendi v čiščenju se iz leta v leto spreminjajo. Čistilno osebje pa marsikje še vedno čisti po zelo starih sistemih. Zato so potrebna konstantna izobraževanja. V Makomu se zavedamo pomembnosti le-tega. Skupaj z našimi partnerji stalno sledimo novostim na področju čiščenja, ki jih z veseljem predajamo našim strankam.« je povedal direktor podjetja Tomaž Sijarto

nega_rok_v_industriji

Za vas smo pripravili tudi krajši povzetek vseh predavanj in delavnic. Christoph Truls (Wetrok) je predstavil nov sistem nanašanja čistil s peno. Uporabniki čistil se velikokrat sploh ne zavedamo, kako zelo škodljiva je uporaba čistil v razpršilih. Tako v gospodinjstvih kot pri profesionalnem čiščenju še vedno neprestano uporabljamo razpršilke. Med čiščenjem vso vsebino čistil tudi inhaliramo. Pri čiščenju s peno pa tega ni.

Med čiščenjem z razpršilkami vso vsebino inhaliramo.  - Christoph Truls (Wetrok)

ciscenje_s_peno

Večina čistil je močno koncentriranih. Še vedno se veliko ljudi ne zaveda, kako zelo majhne količine zadostujejo pri čiščenju. Obiskovalci predavanj so bili presenečeni, ko so videli, kako majhne koncentracije zadoščajo za učinkovito delovanje čistila.

Na delavnici suhega čiščenja tal z impregniranimi krpami je Truls predstavil dve vrsti Wetrokovih krp oz. maslenk. Prva impregnirana krpa je na bazi parafinskega olja, druga pa na bazi lepila. Krpi sta namenjeni različnim talnim površinam. Krpa na bazi parafinskega olja je idealna za čiščenje PVC-ja in lesa, saj doda tlom svetlikajoč videz. Impregnirana krpa na bazi lepila pa je primerna za sanitarije in brisanje tal po nanašanju posameznega premaznega sloja.

Niso vse impregnirane krpe primerne za vse vrste tal. – Christoph Truls (Wetrok)

impregnirana_krpa

Truls je predstavil tudi postopek suhega čiščenja z impregnirano krpo. Kot zanimivost je izpostavil, da krpe ni potrebno vtakniti v vse 4 luknje. Prav tako je poudaril, da se lahko impregnirano krpo uporabi do šestkrat, preden se jo zavrže. Pri uporabi brisal moramo biti pozorni ali čistimo z brisalom, ki ima na dnu spužvo ali gumo. Spužva veže nase vse bakterije iz tal, zato obračanje maslenke ni priporočljivo. V primeru, da čistimo tla z brisalom, ki ima na dnu gumo, lahko maslene krpe brez problema obračamo.

"V Sloveniji imate zelo trdo vodo." je izpostavila Emanuela Zampese iz podjetja Sutter Professional. Za pitje vode je sicer boljše, da je trša, saj je okusnejša in vsebuje več mineralov. Po drugi strani pa trda voda predstavlja tudi več vodnega kamna in večjo porabo energije. Zato je potrebno pri izbiri sredstev za strojno pomivanje posode upoštevati tudi trdoto vode.

Voda v Sloveniji je večinoma zelo trda. - Emanuela Zampese (Sutter Professional)

trdota_vode_v_strojih

Sledila je predstavitev najmodernejšega čistilnega vozička podjetja TTS Cleaning, voziček Dosely. Alessandro Costantini meni, da bi moral vsak dober voziček vsebovati tri dele. En del za smeti, drugi del za čistila oz. vodo in tretji organizacijski del. Takšen voziček omogoča prihranek pri času, prispeva k večji organiziranosti in boljši učinkovitosti. Vsi trije deli vozička morajo biti ločeni s trdo pregrado. Smeti so tako povsem ločene od čistega dela.

Dober čistilni voziček omogoča prihranek pri času, večjo organiziranost in boljšo učinkovitost. – Alessandro Constantini (TTS Cleaning)

vozicek_dosely

Prednost TTS-ovega vozička je tudi ta, da ga je možno zakleniti, ključ pa vzeti s seboj. Zato je voziček še posebej primeren za prostore vrtcev in domove upokojencev. Naslednja prednost je, da je voziček možno povsem prilagoditi potrebam posameznika. Voziček ima tudi protihrupne vložke, ki omogočajo, da se pokrov, ko ga spustimo, počasi spušča. Njegova največja odlika pa je sistem doziranja. S šestimi litri pripravljene delovne tekočine lahko počistimo 900 kvadratnih metrov.

S šestimi litri pripravljene delovne tekočine lahko počistimo 900 kvadratnih metrov. – Alessandro Constantini (TTS Cleaning)

cistilni_vozicek_dosely

Na delavnici odstranjevanja premazov je bil predstavljen poseben odstranjevalec Wetrok Speedclean. Za odstranjevanje s tem sredstvom je potrebna samo ena oseba in primeren čistilni stroj. Čas odstranjevanja premazov se skrajša, kakovost sredstva pa je izjemna. Udeležence delavnice je presenetil način delovanja sredstva. Speedclean ne odstranjuje sloja do sloja, temveč začne od prvega talnega premaza proti slojem na vrhu. Deluje torej od spodaj navzgor. Tako je mogoče naenkrat odstraniti vse premaze. Seveda pod pogojem, da niso premazi na površini že vrsto let.

Za odstranjevanje talnega premaza je dovolj ena oseba, čistilni stroj in kvaliteten odstranjevalec premaza. - Christop Truls (Wetrok)

odstranjevanje_premazov

Več fotografij: tukaj

Napiši komentar
Vas zanima več o tej temi?
Kontaktirajte nas in si rezervirajte termin sestanka...
*
*
*
S prijavo na e-novice do
10% popusta na prvi nakup.
Bodite prvi obveščeni o naših akcijskih ponudbah, novicah in novostih na trgu. **S prijavo na e-novice podajate soglasje, da se strinjate s pogoji poslovanja, ter da vam lahko družba Makom na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v skladu s politiko zasebnosti podjetja.