Blog

OGLJIČNA NEVTRALNOST

četrtek, 20 april 2023
V Makomu varujemo okolje na vsakem koraku. Sistematično smo usmerjeni k trajnosti na vseh področjih. Trajnost pri nas ni zgolj vrednota, omejena na ponudbo zelenih izdelkov in storitev, ampak vključuje celotno življenje podjetja, pri čemer smo odgovorni vsi vpleteni.

SONČNA ENERGIJA


Sončna energija igra vodilno vlogo pri spopadanju s podnebnimi spremembami. Čista energija, pridobljena iz sončnih žarkov, preprečuje izpust ogljikovega dioksida (CO2), ki je glavni vzrok za povišanje temperature na planetu. Fotovoltaični sistem, ki ga imamo na Makomu, nam omogoča zmanjševati nevarni izpust toplogrednih plinov v ozračje in tako močno prispeva k varovanju okolja in zdravju ljudi.

soncna_elektrarna

SAMOOSKRBNOST IN TRAJNOSTNA MOBILNOST


Energijo, ki jo sončne celice proizvajajo, porabimo za namene polnjenja električnih vozil, ogrevanje in poslovanje podjetja. Zavezali smo se k bolj trajnostni mobilnosti na delovnih mestih, kjer je to mogoče. Imamo že prva vozila, ki pri svoji uporabi ne proizvajajo CO2. Vso električno energijo, ki jo porabimo za polnjenje vozil, proizvedemo sami.

DIGITALNA TRANSFORMACIJA


Z uvedbo novih brezpapirnih sistemov smo zmanjšali porabo papirja za 800 kg letno. Zaradi digitalne transformacije smo zmanjšali tudi število prevozov ter tako neposredno vplivali na nižji izpust CO2.

TRAJNOSTNA RAZSVETLJAVA


Glede na to, da je 14 % porabe električne energije v Evropski uniji posledica razsvetljave, je potreben prehod na nove tehnologije za večjo energetsko učinkovitost. Zato je LED razsvetljava okolju prijazna rešitev, ki zmanjša porabo energije za 75 % v primerjavi z zastarelimi žarnicami z žarilno nitko. V Makomu uporabljamo LED luči za osvetlitev poslovnih prostorov in s tem konkretno prispevamo k zmanjšanju porabe energije, za katero si prizadeva Evropska unija.

UKINITEV PLASTIČNIH KOZARCEV


Vsako leto v Evropi nastane 25,8 milijona ton plastičnih odpadkov, od katerih jih veliko konča v morju. Uporaba plastike za enkratno uporabo, ki predstavlja večino morskih odpadkov, ta pojav še slabša. Plastenke, zamaški in pokrovi so najpogosteje najdeni odpadki na obalah. Plastika na koncu ne ogroža le ekosistem, ampak tudi zdravje ljudi, saj se nahaja v naši hrani. V Makomu smo zato ukinili uporabo plastičnih kozarcev. Namesto plastičnih kozarcev v kavo matih uporabljamo steklene skodelice. Za vodo pa uporabljamo filtrirano vodo, ki je prosto dostopna vsem zaposlenim in obiskovalcem.

EKO EMBALAŽA


Za pakiranje naših izdelkov uporabljamo ne beljene škatle. Naša embalaža je izdelana iz 100 % recikliranih materialov. Pakirna embalaža, ki jo uporabljamo, izpolnjuje zahteve varnosti in neškodljivosti za zdravje ljudi in za okolje ter jo je mogoče v celoti reciklirati.

TRAJNOSTNI IZDELKI


Sodelujemo s proizvajalci, ki si z nami delijo vizijo trajnosti. V sodelovanju z našimi dobavitelji, poslovnimi partnerji in potrošniki si prizadevamo čim bolj zmanjšati vplive našega delovanja in izdelkov na okolje v celotnem življenjskem ciklu. Od pridobivanja surovin do proizvodnje in porabe, vse do njihovega odstranjevanja. Uporaba kakovostnejših produktov pripomore k manjši porabi vode, energije, nafte in ne nazadnje tudi denarja. S skrbnim naborom izdelkov poskrbimo, da so izdelki, ki jih boste kupili pri nas z daljšo življenjsko dobo in bolj okolju prijazni. Veliko naših izdelkov je narejenih iz reciklirane plastike, kar pomeni, da so del krožnega gospodarstva. Pri izdelavi le-teh pa se porabi zelo malo energije.

Z vsemi ukrepi letno znižamo emisije CO2 za več kot 15 ton, kar predstavlja več kot 690 posajenih dreves.

 

Napiši komentar
Vas zanima več o tej temi?
Kontaktirajte nas in si rezervirajte termin sestanka...
*
*
*
S prijavo na e-novice do
10% popusta na prvi nakup.
Bodite prvi obveščeni o naših akcijskih ponudbah, novicah in novostih na trgu. **S prijavo na e-novice podajate soglasje, da se strinjate s pogoji poslovanja, ter da vam lahko družba Makom na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v skladu s politiko zasebnosti podjetja.