Blog

REŠEVANJE POPLAVLJENIH ČISTILNIH STROJEV

torek, 22 avgust 2023
Eden od pomembnih izzivov uničujočih poplav je ravnanje s čistilnimi stroji in napravami, ki so bili poplavljeni. Za njihovo rešitev je nujno hitro in ustrezno ukrepanje. V tem blogu vam bomo ponudili navodila po korakih, kako ravnati s čistilnimi stroji, ki so bili poplavljeni.
Jernej Lekš

Varnost na prvem mestu

Pred kakršnim koli čiščenjem dajte prednost varnosti. Prepričajte se, da je vstop v poplavljeno območje varen, in nosite ustrezno osebno zaščitno opremo (PPE), vključno z rokavicami in po potrebi masko.

Odklopite stroj

Če je stroj še vedno priključen na vir napajanja, ga takoj izključite. V primeru večje opreme odklopite vir napajanja ali izklopite odklopnik, ki napaja območje.

Dokumentirajte škodo

Preden začnete s čiščenjem, fotografirajte in zabeležite škodo. Ta dokumentacija je morda potrebna za zavarovalne zahtevke ali garancijske namene.

Odstranite odvečno vodo

Prvi korak pri reševanju poplavljenega stroja je odstraniti čim več odvečne vode. Uporabite lahko brisače, mokro-suh sesalnik ali črpalko, odvisno od velikosti prizadetega območja in količine vode.

Odstranite baterijo

Baterijo odstranite, jo dobro operite in posušite. Iz okvirja baterije odstranite vso blato in umazanijo. Iz okvirja baterije izčrpajte vso vodo, nato dobro posušite okvir baterije.

Razstavite, če je mogoče

Če imate potrebne veščine, stroj čim bolj razstavite. To vam bo omogočilo dostop do vseh notranjih komponent za temeljito čiščenje in oceno.

Očistite in izperite

Vse dele in komponente očistite s čisto, svežo vodo. Pri občutljivih delih čistilnega stroja ne uporabljajte premočnega curka vode. Z mehko krtačo ali krpo odstranite blato in ostanke. Izogibajte se uporabi močnih kemikalij, saj lahko dodatno poškodujejo občutljive komponente. Temeljito sperite, da odstranite kontaminante. Posebno pozornost je potrebno nameniti vitalnim delom (motor, črpalka, pogonski motorji).

ciscenje_poplavljenih_cistilnih_strojev

Temeljito posušite

Pravilno sušenje je ključnega pomena za preprečevanje plesni in korozije. Za pomoč pri sušenju uporabite ventilatorje, razvlaževalce ali naravno prezračevanje. Prepričajte se, da je vsak kotiček popolnoma suh. Če imate možnost izpihajte vlago.

Preglejte za poškodbe

Preglejte vse komponente glede znakov poškodb, kot so rja, korozija ali težave z elektriko. Bodite pozorni na ožičenje, motorje in elektronske komponente.

Mazanje in preprečevanje rje

Na gibljive dele nanesite ustrezna maziva, na kovinskih površinah pa uporabite izdelke za preprečevanje rje, da preprečite nadaljnjo korozijo.

Preizkusite stroj

Preden priključite ali vklopite stroj, naj ga pregleda usposobljen tehnik, še posebej, če gre za električno napravo. Prepričajte se, da deluje pravilno in varno.

Poiščite strokovno pomoč

Če niste prepričani o katerem koli vidiku postopka čiščenja ali če je stroj zapleten, je najbolje, da se posvetujete s serviserjem čistilnih strojev.

V Makomu vam nudimo brezplačen pregled čistilnih strojev in oceno stanja. Kontaktirajte nas na [email protected] in se dogovorite za termin brezplačnega pregleda.

Razmislite o zavarovalnih zahtevkih

Če je bil stroj zavarovan, se nemudoma obrnite na svojega ponudnika zavarovanja in upoštevajte njegova navodila za vložitev zahtevka.

Ravnanje s poplavljenimi stroji za čiščenje je lahko zahtevno, vendar lahko s pravim pristopom povečate svoje možnosti za rešitev. Ne pozabite, da mora biti varnost vedno vaša prednostna naloga. Če ste v dvomih, poiščite strokovno pomoč. Pravočasna in temeljita prizadevanja za čiščenje in obnovo vam lahko pomagajo povrniti vaše čistilne stroje v delovno stanje, kar vam dolgoročno prihrani čas in denar.

Napiši komentar
Vas zanima več o tej temi?
Kontaktirajte nas in si rezervirajte termin sestanka...
*
*
*
S prijavo na e-novice do
10% popusta na prvi nakup.
Bodite prvi obveščeni o naših akcijskih ponudbah, novicah in novostih na trgu. **S prijavo na e-novice podajate soglasje, da se strinjate s pogoji poslovanja, ter da vam lahko družba Makom na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v skladu s politiko zasebnosti podjetja.