Blog

5S IN PODLOGE PROTI UTRUJENOSTI NA DELOVNEM MESTU

torek, 10 oktober 2023
5S je metoda za vzpostavitev in ohranjanje organiziranega, čistega in varnega delovnega okolja. Je osnova za učinkovito, kakovostno, okolju prijazno in produktivnejše delo ter za vitko organizacijo dela. Ta metoda je postala priljubljena v podjetjih po vsem svetu zaradi svoje učinkovitosti pri izboljšanju produktivnosti, varnosti in splošnega delovnega okolja.
Miha Mlakar

Če zaposleni v organizaciji razumejo resnični pomen čiščenja in or­ganiziranja kot osnovo za vsa ostala prizadevanja za izboljšanje pro­duktivnosti dela in jim to preide v navado, bo to močno povečalo učinke ostalih dejavnosti in poenostavilo vsakodnevno delo. Prevzet odnos do organiziranosti, urejenosti ter čistoče bo preprečil, da bi se delovni prostori ponovno pogreznili v neorganiziranost in omo­gočil sodelavcem lažje in bolj produktivno delo. Metoda zagotavlja primerno organiziranost delovnih mest v proizvodnji in pisarnah.

5S je sistematičen pristop k organizaciji in urejanju delovnega okolja, ki izhaja iz japonskega koncepta "5S": Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu in Shitsuke. Ta metoda je postala priljubljena v podjetjih po vsem svetu zaradi svoje učinkovitosti pri izboljšanju produktivnosti, varnosti in splošnega delovnega okolja. V tem blogu bomo podrobneje raziskali vsako od teh petih faz 5S metode. Poseben poudarek pa bomo namenili podlogam za preprečevanje utrujenosti, ki občutno pripomorejo k 5S metodi.

1. Razvrščanje

Prva faza 5S metode je razvrščanje. V tej fazi gre za prepoznavanje in odstranjevanje vseh nepotrebnih predmetov, orodij in opreme iz delovnega prostora. Cilj je ohraniti samo tiste elemente, ki so potrebni za opravljanje dela. To pripomore k odpravljanju nepotrebnega nereda in povečanju prostora za dejansko delo. Med tem procesom je pomembno, da se odločite, kaj je resnično potrebno in kaj ni ter se znebite vsega, kar ni bistveno.

2. Urejanje

Druga faza je urejanje. V tej fazi gre za določanje optimalnih mest za shranjevanje preostalih predmetov in organizacijo delovnega okolja. Vsak predmet mora imeti svoje dodeljeno mesto, kjer ga je enostavno najti in vrniti na svoje mesto po uporabi. Cilj te faze je zmanjšati nepotrebno iskanje in izgubljanje časa ter povečati učinkovitost.

3. Čiščenje

Tretja faza 5S metode je čiščenje. Redno vzdrževanje čistega delovnega okolja je ključno za ohranjanje varnosti in produktivnosti. V tej fazi se očisti delovni prostor, odstranijo odpadki, prah in umazanija ter zagotovi, da je oprema in orodja v dobrem stanju. Čiščenje ni enkratna naloga, ampak trajna praksa.

4. Standardizacija

Četrta faza je standardizacija. V tej fazi se vzpostavijo standardi in postopki za upravljanje s 5S. To vključuje določitev odgovornosti za vzdrževanje urejenega delovnega okolja, načrtovanje rednih pregledov ter oblikovanje smernic za organizacijo in čiščenje. Standardizacija zagotavlja dolgoročno vzdrževanje doseženih rezultatov. Informacije o novih standardih zaposlene velikokrat motivirajo, da začnejo razmišljati o novih izboljšavah.

5. Vztrajnost

Zadnja faza 5S metode je vztrajnost. Gre za vzdrževanje in stalno izboljševanje doseženega stanja. Vztrajnost pomeni, da se vsi zaposleni zavežejo k upoštevanju 5S principov in jih izvajajo v svojem vsakdanjem delu. To zahteva doslednost, nenehno ozaveščanje in izobraževanje ter sodelovanje celotne organizacije.

5S metoda je zelo učinkovit pristop k izboljšanju organizacije delovnega okolja in povečanju produktivnosti. Kadar se uporablja pravilno, lahko privede do zmanjšanja odpadkov, izboljšanja kakovosti izdelkov in storitev ter zmanjšanja tveganj za nesreče in poškodbe. Pomembno je razumeti, da 5S ni enkraten projekt, temveč trajen proces, ki zahteva zavezanost in sodelovanje vseh v podjetju.

5S metoda je močno orodje za izboljšanje organizacije delovnega okolja in splošne učinkovitosti v podjetju. Če vsako fazo izvajamo skrbno in vztrajno, lahko organizacija doseže boljše rezultate in ustvari bolj prijetno in produktivno delovno okolje za svoje zaposlene.

Industrijske podloge proti utrujenosti

K izvajanju 5S metode prispevajo tudi podloge proti utrujenosti. Podloge se položijo na tla v delovnih območjih, kjer zaposleni stojijo dlje časa. Pomagajo zmanjšati utrujenost in nelagodje, zmanjšajo tveganje za poškodbe in povečajo udobje. Industrijske podloge za preprečevanje utrujenosti lahko pozitivno vplivajo na izvajanje 5S metode in izboljšanje organizacije delovnega okolja na več načinov:

industrijske_podloge_proti_utrujenosti

Udobje zaposlenih: Industrijske podloge omogočajo bolj udobno delovno okolje za zaposlene, ki dlje časa stojijo ali hodijo na trdih betonskih ali kamnitih tleh. Boljše udobje zaposlenih lahko vpliva na njihovo boljše počutje in produktivnost ter prispeva k zmanjšanju utrujenosti.

Povečana učinkovitost: Zaposleni, ki se počutijo bolj udobno in manj utrujeno, lahko opravljajo svoje delo bolj učinkovito. To je še posebej pomembno, če so dolgo časa na nogah, na primer na proizvodnih linijah ali v trgovinah.

Varnost: Industrijske podloge lahko zmanjšajo tveganje za poškodbe zaradi padcev ali utrujenosti, saj nudijo boljši oprijem na tleh in zmanjšujejo možnost zdrsov.

Izboljšana drža in ergonomija: Nekatere industrijske podloge so zasnovane z ergonomskimi funkcijami, ki pomagajo pri ohranjanju pravilne drže in podpirajo stopala ter hrbet. To lahko pomaga pri izboljšanju delovnih navad in preprečevanju bolečin v hrbtu.

Vzdrževanje 5S standardov: Udobje in varnost zaposlenih sta ključna vidika 5S metode. Industrijske podloge, ki prispevajo k tem vidikom, lahko spodbujajo dosledno upoštevanje 5S standardov, saj zaposleni bolje sodelujejo pri vzdrževanju urejenega in varnega delovnega okolja.

Pri izbiri industrijske podloge je priporočljivo najprej pregledati delovno mesto in izbrati tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam, saj bo to zagotovilo maksimalen učinek in dolgo življenjsko dobo. Kontaktirajte nas na [email protected] in naročite termin ogleda naših specialistov pri vas.

Čeprav industrijske podloge za preprečevanje utrujenosti niso neposredno povezane s 5S metodologijo, lahko pripomorejo k boljši izvedbi 5S pristopa s spodbujanjem udobja, varnosti in produktivnosti na delovnem mestu. Ključno je, da se izberejo podloge, ki ustrezajo specifičnim potrebam in okoliščinam v delovnem okolju ter da se vključijo v celotno strategijo izvajanja 5S metode.

Napiši komentar
Vas zanima več o tej temi?
Kontaktirajte nas in si rezervirajte termin sestanka...
*
*
*
S prijavo na e-novice do
10% popusta na prvi nakup.
Bodite prvi obveščeni o naših akcijskih ponudbah, novicah in novostih na trgu. **S prijavo na e-novice podajate soglasje, da se strinjate s pogoji poslovanja, ter da vam lahko družba Makom na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v skladu s politiko zasebnosti podjetja.