Živilska industrija

Živilska industrija

Čiščenje in razkuževanje v živilski industriji sta ključna dela proizvodnega cikla. Če nista pravilno izvedena, ima lahko vaša dejavnost uničujoče posledice. Čiščenje in razkuževanje sta osnova, da lahko dostavimo in zagotovimo varen končni izdelek. Vendar to ni lahka naloga.

S pripravo načrta čiščenja in vodenja evidenc, ki ga za vas lahko pripravimo v Makomu, nadzorujete higieno v kuhinjah. Še posebej opredelimo območja, kjer pridejo živila v neposreden stik s površinami in kasneje niso toplotno obdelana. Estetski izgled površine je pomemben, vendar je potrebno odstraniti tudi nevidne nečistoče. Ostanki živil, ki jih s prostim očesom ne vidimo so hrana za mikroorganizme. Zato je zelo pomemben izbor ustreznega čistila in postopka čiščenja. Pravo čistilo izberemo na osnovi vrste materiala in vrste nečistoče, ki jo želimo odstraniti.

Prvi korak je razumevanje umazanije ali ostankov, ki jih je potrebno odstraniti. Ti so lahko organske ali anorganske narave. Upoštevati je potrebno tudi vrsto materialov, ki jih želite očistiti. Ali so površine iz nerjavečega ali plastičnega materiala ali so prisotne mehke kovine, ki jih je treba zaščititi? Kakšna je trdota vode za čiščenje? Na osnovi podatka o trdoti vode je potrebno izbrati različno čistilo glede pH vrednost.

Čiščenje in razkuževanje sta dva različna postopka, ki ju je treba izvajati skupaj za odstranjevanje in uničevanje mikrobov v objektih. Učinkovito čiščenje je popolno odstranjevanje umazanije iz površin. Če površine najprej ne očistimo, lahko mikrobi ostanejo pod umazanijo ali prašnimi delci in se tako zmanjša učinkovitost razkužila. Za razkuževanje površin v prehrambni industriji je pomembnih več dejavnikov. Hitrost delovanja, širok spekter delovanja, varnost za upravljavca med uporabo in enostavnost uporabe. V Makomu poskrbimo, da so vsa razkužila skladna z zgornjimi karakteristikami.

Ker obstaja veliko vrst umazanije, je postopek čiščenja in uporaba čistila za vsako umazanijo drugačen. Najpogostejše vrste ostankov hrane in umazanije so ogljikovi hidrati, kot so sladkor, škrob in celuloza. Te je najlažje odstraniti. Beljakovine, kot so meso, mleko in jajca pa je težje odstraniti. Poleg tega nanje velikokrat vplivajo tudi toplotne spremembe, ki spremenijo pH vrednost beljakovin in povečajo njihovo trdnost. Na odstranjevanje umazanije v prehrambni industriji vplivajo štiri spremenljivke. Čistilo in njegova delovna raztopina, kontaktni čas, temperatura ter fizično delovanje. Čistila, ki se uporabljajo za čiščenje in razkuževanje so odvisna od vrste izdelka, ki se proizvaja. Nekatera čistila ali razkužila v hladnem okolju morda niso tako učinkovita, zato je tudi temperatura zelo pomembna.

Pred pričetkom sodelovanja vas lahko obiščemo in pregledamo vaš trenutni potek dela in čiščenja. Preverimo, kako je usposobljeno osebje, ki opravlja te naloge in kateri sistemi čiščenja so primerni za vaš objekt. V Makomu najdemo rešitev čiščenja za vsako stranko posebej. Enak sistem čiščenja ne ustreza vsem strankam, saj ima vsaka prehrambna industrija svoje specifike.

Znižajte stroške

Odgovorne osebe za naročanje čistil se trudijo zmanjšati stroške tako, da naročajo čim cenejša čistila. Vendar cenovno ugodna čistila ne pomenijo nujno dolgoročnih prihrankov. Čistila, ki so na liter morda res cenejša, lahko delujejo slabše, saj niso koncentrirana.  Poraba sredstva je posledično višja (tudi do 40 %) v primerjavi s kvalitetnimi čistili. Z nakupom podajalnikov, čistilnih pripomočkov in čistilnih strojev, ki imajo daljšo življenjsko dobo, občutno pripomoremo k dolgoročnemu znižanju stroškov.

Zelena miselnost

Ekološka usmerjenost je naše glavno vodilo. Izdelki vseh kategorij so okolju in človeku prijazni, z ustreznimi ekološkimi certifikati. Pri izbiri dobaviteljev skrbimo, da so njihovi produkti z minimalnim ali ničelnim ogljičnim odtisom, čistila pa vsebujejo čim manj škodljivih kemikalij, a so vseeno močno koncentrirana. Naši izdelki imajo nizek vpliv na okolje v njihovem celotnem življenjskem ciklu, od pridobivanja surovin do proizvodnje, uporabe in odstranjevanja izdelkov. Visoka kvaliteta izdelkov posledično omogoča dolgo življenjsko dobo, kar pomeni manjšo potrošnjo in manj odpadne embalaže. Stremimo k ekologiji na vseh nivojih izdelkov, metodah čiščenja, sistemskih rešitvah, naši miselnosti, viziji in delovanju. Podpiramo ekološka društva in družbeno odgovorne projekte. Zato smo tudi ponosni nosilec certifikata Družbeno odgovorno podjetje in partner projekta MiniCity, kjer izobražujemo mlajše rodove o pomembnosti higiene in ekoloških izdelkov. Vse te vrednote pa z veseljem prenašamo na naše partnerje in vam pomagamo pri iskanju ekoloških rešitev na področju higiene.

Poleg naročanja vrhunskih čistilnih sredstev in pripomočkov za čistilne servise lahko v Makomu:

  • dobite vse produkte za higieno objekta na enem mestu;
  • optimizirate svojo dobavno verigo;
  • zmanjšate količino dela in povečate učinkovitost zaposlenih;
  • zmanjšate bolniške izostanke zaposlenih zaradi ergonomičnih rešitev;
  • spletno naročate (z možnostjo limita);
  • imate pregled nad mesečno in letno porabo;
  • koristite možnost usposabljanja in izobraževanja osebja;
  • prejmete elaborat čiščenja za vaš objekt.
Anton
Celeia
Dondon
Žito
Vas zanima več o tej temi?
Kontaktirajte nas in si rezervirajte termin sestanka.
*
*
*
S prijavo na e-novice do
10% popusta na prvi nakup.
Bodite prvi obveščeni o naših akcijskih ponudbah, novicah in novostih na trgu. **S prijavo na e-novice podajate soglasje, da se strinjate s pogoji poslovanja, ter da vam lahko družba Makom na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v skladu s politiko zasebnosti podjetja.