EKO PRODUKTI ALI MARKETINŠKI TRIKI?

2017-04-20 EKO PRODUKTI ALI MARKETINŠKI TRIKI?

Skoraj na vsakem koraku se srečujemo z besedo ali prepono eko.

Kaj pomeni biti eko?

Danes so izrazi EKO, BIO, ORGANSKO zelo priljubljeni. Prav vsi, ki "dajo kaj nase", jih morajo dnevno uporabljati, pa naj bo to  v poslovni ali osebni komunikaciji. Biti eko pomeni živeti z zavedanjem, da na okolje vplivamo že s tem, da smo. Živeti eko pomeni, da smo se pripravljeni delu udobja odpovedati, da bo narava ostala bolj zdrava. Zamislimo se, s koliko dobrinami se vsak dan obdajamo in ali jih res potrebujemo?

Eko stvari so zelo v modi, saj se mnogi želijo okoristiti na račun tistih, ki resnično želijo ohraniti naravo. To je ustvarilo nemalo lažnih eko izdelkov, ki so pripeljali tako daleč, da danes marsikdone verjame več v besedo eko. Pripeljalo je tako daleč, da je beseda eko postala zlorabljena.

 style=

Kako prepoznati eko produkt in kaj pomeni ekološko?

V prvi fazi je poudarek na surovinah in materialih, iz katerih je produkt izdelan. Eko produkti naj bi bili izdelani iz materialov in surovin, ki so v naravi nadomestljivi. To pomeni, da ne uničujemo narave, temveč jo le uporabljamo. Pri lesu je pomembno, da je kontroliranega porekla. Posekana drevesa se nadomesti z novimiin z gozdom se odgovorno ravna. Prav tako je pomembna obdelava in sušenje lesa, ki naj poteka brez kemikalij.

Organski ali ekološki bombaž je pridelan iz semen, ki niso genetsko spremenjena in obdelana ter rastejo v zemlji, ki ni obdelana s kemičnimi sredstvi.

Materiali, ki so okolju prijazni, se hitro reciklirajo in tako tudi po odsluženi življenjski dobi pretirano ne obremenjujejo okolja. Za čisto prave eko produkte pa niso pomembne le sestavine, ampak celotni proces izdelave. Ali izdelek ustreza vsem tem standardom lahko enostavno preverite s tem, katere certifikate ima izdelek in katere ISO standarde ima proizvodnja tega izdelka.

Ekološko pridelan papir

Ali je papir izdelan iz reciklirane kartonske embalaže bolj ekološki od papirja, za katerega smo uporabili les kontroliranega porekla? Težko bi odgovorili pritrdilno. Razlog je v tem, da za reciklažo kartonske embalaže porabimo veliko količino vode. Tetrapak je sestavljen iz 73 % papirja, 22 % plastike in 5 % aluminija. Postopek recikliranja tako ni enak, kot pri papirju. Papir sam po sebi je ena izmed snovi, ki jo je najlažje predelati in znova uporabiti. Nekatere vrste papirja je mogoče predelati tudi do sedemkrat.

Pri tetrapaku pa je zgodba nekoliko drugačna. V razpuščevalniku se najprej bale tetrapaka obdelajo z vročo vodo. Sloji se pri tem med seboj ločijo in se spremenijo v gosto papirnato kašo. Iz kaše izdelajo različne izdelke. Preostala plastika in aluminij pa gresta v nadaljnjo predelavo ali v sežig. Potem pa je tukaj še drug problem. In sicer za odpadke, ki jih odložimo v rumen zabojnik je kar 50 % možnost, da jih ne bodo reciklirali. Razlog zato je zakonodaja in organiziranost shem na nacionalni ravni.

Zakaj je potrebno, da papir ni barvan s klorom?

Beljenje papirja s klorom spada med najhujše onesnaževalce okolja. Klorove odplake so izredno škodljive, zato jih pri beljenju nadomeščamo z drugimi sestavinami.

Zakaj v tujini že dolgo uporabljajo detergente brez fosfatov?

Fosfati so eden izmed največjih onesnaževalcev voda. Uporaba detergenta brez fosfatov pomembno vpliva k zmanjševanju onesnaževanja voda.

Kako preveriti, ali izdelek ustreza uredbi o zelenem javnem naročanju?

Če ima izdelek Ecolabel ali Nordic Ecolabel certifikat avtomatsko ustreza uredbi. Na tej povezavi lahko sami preverite ali ima izdelek Ecolabel certifikat ali ne. Skladni z uredbo o zelenem javnem naročanju pa so tudi drugi produkti, ki nimajo tega certifikata. V velikih primerih ponudniki čistil sami napišejo na tehnično dokumentacijo, da izdelek ustreza uredbi o zelenem javnem naročanju. To vsekakor ni dovolj. V takšnih primerih morate od ponudnika zahtevati pisno izjavo proizvajalca, da je določen izdelek skladen z uredbo.

.

Na kaj moram biti pozoren, ko želim kupiti eko izdelek?

Pozanimajte se katere certifikate ima izdelek. Če izdelek nima certifikata Ecolabel ali Nordic Ecolabel zahtevajte pisno izjavo od proizvajalca (ne dobavitelja), da je izdelek skladen z uredbo o zelenem javnem naročanju. Kupite detergent, ki ne vsebuje flora in papir, ki ni barvan s klorom. Konstantno se izobražujte in odločitev o tem, kateri izdelek je najbolj primeren za vašo uporabo bo enostavna.

Danica Pogačnik

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar