NI VSE BIO, KAR ZELENO SVETI

2019-05-28 NI VSE BIO, KAR ZELENO SVETI

Ne pustite se zavesti

Da smo se znašli na robu ekološke katastrofe, je jasno že vsem. Vsako leto v naših oceanih konča 8 milijonov ton odpadneplastike, ta količina naj bi se do leta 2030 še podvojila.Čeprav veliko prepozno, se v zadnjih letih na trgu pojavljajo alternative, ki žal še vedno niso tako biološke, kot bi želeli.

Vrečke

biorazgradljive vrečke

Med večje težave sodijo biološko razgradljive vrečke. Marsikatera tako imenovana biorazgradljiva vrečka se namreč ne razgradi, ampak zgolj razpade v mikrodelce, ki v okolju ostanejo še več deset let. Eden izmed takšnih materialov je na primer oxo-plastika, oziroma plastika z dodanim ogljikovim dioksidom. Takšne vrečke so okolju celo bolj škodljive od navadnih plastičnih. Hitrejše razpadanje v mikrodelce oteži odstranjevanje plastike iz okolja ter hkrati ustvarja lažno zadovoljstvo, ki podzavestno vodi do večje porabe. Težava se pojavi tudi, kadar vrečk ne odvržemo med biološke odpadke, ampak med plastiko, kjer se zaradi neustreznih pogojev ne razgradijo. Nekakovostne biorazgradljive vrečke hitro prepoznamo po nekonkurenčno nizkih cenah ali odsotnosti EKO certifikata.

Posodice, lončki

biorazgradljivi_loncki

Okolju prijazna rešitev so lončki iz PLA plastike. Kljub temu, da je PLA plastika narejena iz sladkornega trsa ali drugih rastlinskih ostankov in se v optimalnih pogojih neverjetno hitro razgradi (v 6 - 8 tednih), je prvotno še vedno plastika in je zato ne moremo odlagati med biološke odpadke. Do razgradnje PLA plastike pod običajnimi pogoji pride v dobrem letu. Če primerjamo z razgradnjo navadnih plastičnih kozarcev, ki se razgrajajo 450 let ali več, se PLA kozarci razgradijo kar 450 x hitreje.Pravilno kompostiran PLA izdelek se pretvori v kisik, dušik in biomaso ter ne razpade na mikrodelce.

Dva na videz enaka lončka – poznate razliko?

biorazgradljivi_kozarci

Previdni moramo biti tudi pri izbiri papirnatih lončkov, ki so zaradi visoke prepustnosti papirja na notranji strani prevlečeni s plastičnim premazom. Žal velikokrat na videz popolnoma neškodljiv lonček, četudi rjavo obarvan in naravnega videza, vsebuje plastiko. Razlike s prostim očesom ne moremo zaznati, ampak se lahko zanesemo zgolj na odtisnjene označbe. V primeru, da je lonček narejen iz biološkega materiala, bo to zagotovo vidno označeno.

Slamice

Festivali, koncerti in dogodki na prostem zahtevajo okolju prijazne rešitve. Papirnate slamice za pitje so idealni nadomestek običajnim plastičnim slamicam, ki zadovoljijo vsako željo po zeleni alternativi.

Pribor in krožniki

biorazgradljiv_pribor

Pri pogrinjkih se soočamo s podobnimi težavami kot pri lončkih. Pozorni moramo biti na material, s katerim je izdelek prevlečen, navadno gre za PE plastiko. Odlična trajnostna rešitev je glinen premaz, ki na papirju zapre visoko prepustne pore in nam nudi gladko površino ter eleganten videz. V primerjavi z embalažo iz sladkanega trsa, je takšna embalaža cenovno ugodnejša.

Pladnji

biorazgradljivi_colnicki

Izdelki, narejeni iz lesa ali palmovih listov, so zaradi elegance in modernega videza danes že izjemno dobro sprejeti in so praktično najboljša izbira. Pomembno je le, da smo pozorni, da je embalaža narejena iz trajnostno pridobljenega lesa. Pomagate si lahko s FSC certifikatom. Pri proizvodnji embalaže iz palmovih listov je pomembno, da ta temelji zgolj na ostankih dreves, ki jih v postopku izdelave stisnejo in toplotno obdajo.

razgradnja_materialov

Material

Čas razgradnje  [dnevi]

papir

30

glina

40

PLA - optimalni pogoji

49

palmovi listi

49

bagasse

60

les

240

PLA

365

oxo plastika

3650

plastika

164250

biorazgradljivo

potisk

Izdelki so biorazgradljivi in primerni za kompostiranje.

Odtis na izdelku lahko prilagodimo vašim potrebam in željam.

fsc

nordic swan

Material za izdelavo izdelka je pridobljen na človeku, živalim in naravi prijazen način. Organizacija FSC jamči, da so uporabljeni materiali pridobljeni trajnostno, poskrbljeno je za pogozditev, varnost živali in drugih rastlin ter ustrezne delovne pogoje zaposlenih.

Simbol označuje izdelke, kjer je bila posebna pozornost namenjena okolju, podnebju, kakovosti in trajnostni oskrbi vse od predelave surovin za proizvodnjo in uporabo do odstranjevanja končnega izdelka.

din

stik z živili

Izdelek ustreza standardom certifikata DIN EN 13432, kar pomeni, da je izdelek biorazgradljiv v 90 do 180 dnevih brez negativnih posledic na okolje.

Izdelki sledijo najvišjim standardom kakovosti glede varnosti hrane, označevanja, sledljivosti, ipd. Izdelki so primerni za stik z živili.

Naša okolju prijazna linija izdelkov ja narejena iz naslednjih materialov:

Papir

Les

Papir

Les

Papir je material naravnega izvora, ki omogoča100 % biorazgradljivost, obnovljivost in možnost kompostiranja.

Les je ekološko prijazen material, ki omogoča100 % biorazgradljivost, obnovljivost in možnost kompostiranja. Pribor je narejen iz brezovega lesa in je brez okusa. Pri izdelavi niso bile uporabljene kemikalije, olja ali druge nevarne substance.

Glina

sladkorni trs

Glina

Sladkorni trs

Zgornja stran kartona je prekrita z ultra tankim slojem kaolina oziroma gline, kije brez okusa. Glinen premaz ustvari naravni sloj z izjemno gladko površino in ga lahko primerjamo s porcelanom. Premaz je biorazgradljiv, primeren za kompostiranje in naravnega izvora.

Bagasse sladkornega trsa, stranski odpadek proizvodnje sladkorja, je CO2 nevtralen in 100 % obnovljiv material, ki ga je mogoče kompostirati v 30-90 dnevih. Ko sladkor ekstrahirajo iz sladkornega trsa, ostanek materiala zdrobijo in očistijo. Preostala vlakna pretvorijo v izdelke primerne za mastne, tekoče ali vroče in hladne jedi ter za ogrevanje v mikrovalovnih pečicah.

Palmovi listi

pla

Palmovi listi

PLA

Proizvodnja izdelkov iz palmovih listov je zelo enostavna in trajnostna. Listi so očiščeni in toplotno stisnjeni v različne velikosti in oblike. Tak način proizvodnje zagotavlja, da so palmovi listi 100 % brez kemikalij kot tudi v celoti biorazgradljivi in primerni za kompostiranje. Poleg tega so palmovi listi CO2 nevtralni in 100 % obnovljivi

PLA je termoplastični poliester, ki je biorazgradljiv, primeren za kompostiranje in pridobljen iz obnovljivih virov. Proizvodnja PLA temelji na rastlinah, kot so koruzni škrob, pšenica, sladkorni trs ali sladkorna pesa. V optimalnih pogojih kompostiranja se PLA popolnoma razgradi in za sabo ne pusti škodljivih ostankov.

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar