ODSTRANJEVANJE PREMAZOV

2017-05-19 ODSTRANJEVANJE PREMAZOV

Odstranjevanje premazov

Pred nami je sezona generalnega čiščenja, nanašanja premazov in nege tal. Ko govorimo o zaščiti tal, večina od nas najprej pomisli na premazovanje tal. Preden se lotimo samega premazovanja, pa je potrebno vse stare premaze tudi odstraniti.

.

Koraki odstranjevanja premazov

Začnemo s pripravo opreme

Pri zaščiti talsta najbolj pomembni priprava in pravilna uporaba ustreznih sredstev ter čistilnih pripomočkov. Pri tem moramo poskrbeti za osebno varnost in obvezno uporabljati zaščitne rokavice, očala, delovno obleko in primerno delovno obutev.

Zaščita prostora

Najprej moramo vso opremo, ki ni pretežka, odstraniti iz prostora. Opremo, ki pa je ne moremo odstraniti iz prostora, kot so npr. leseni podboji vrat, vratna krila, večje omare, pa moramo zaščititi s slikopleskarskim trakom, da je ne poškodujemo.

Čiščenje površine

Ko imamo talno površino pripravljeno za začetek odstranjevanja starih premazov, moramo najprej vso površino očistiti. Lahko jo posesamo ali pa očistimo z masleno krpo.

Za glavni del odstranjevanja potrebujemo enokolutni stroj

Ko smo po navodilih proizvajalca pripravili ustrezno raztopino, lahko na talno površino nanesemo raztopino in jo pustimo delovati približno 10 do 15 minut. Pri tem pazimo, da se čistilna raztopina ne posuši. Po tem času lahko z enokolutnim strojem in ustreznim filcem pričnemo odstranjevati stari premaz. Z enokolutnim strojem moramo vso talno površino obdelati oziroma zribati. Raztopina je po navadi obarvana belo ali rumeno, kar pomeni, da dejansko odstranjujemo posamezne plasti starega premaza.

Sesanje raztopine in ugotavljanje ali je premaz v celoti odstranjen

Naslednji postopek je sesanje raztopine, ki je nastala pri odstranjevanju. Ko posesamo talno površino, počakamo 15 do 20 minut, da se tla posušijo, saj lahko šele takrat ugotovimo, ali je na talni oblogi ostal še kakšen sloj starega premaza. V kolikor se tla še kaj svetijo oziroma so lisasta, je to znak, da nismo odstranili vseh slojev starega premaza, zato postopek ponovimo.

Izpiranje z vodo in brisanje

Ko so tla popolnoma čista in ni nobenih sledi starega premaza, moramo tla še izprati z vodo, da jih nevtraliziramo. Ko opravimo vse postopke, je zaželjeno vso talno površino še enkrat s suho krpo ročno pobrisati, šele potem pričnemo s premazovanjem.

Zaščita tal

.

Vsi odstranjevalci niso primerni za vse vrste tal

Odstranjevalec premazov izberemo glede na vrsto talne obloge, saj se le-ti razlikujejo glede na vrsto tal. Posebej moramo biti pozorni pri linoleju in gumi, saj ju lahko z navadnim odstranjevalcem (pH > 13) poškodujemo. Če imamo opravka z omenjenimi talnimi oblogami, moramo obvezno uporabiti odstranjevalec, ki je namenjen za linolej in ima tudi ustrezno nižjo pH vrednost, okoli 12.

Odstranjevanje starih premazov je torej priprava tal za premazovanje. Zato je pomembno, da se lotimo odstranjevanja pravilno in predvsem natančno, saj bosta tako premaz kot tudi zaščita tal le tako prišla do pravega izraza. V kolikor stari sloj premaza ni v celoti odstranjen, nov premaz ne bo direktno varoval tal, ampak se bo luščil. Prav tako se tla ne bodo svetila, kot smo si želeli.

Peter Pelan

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar