PREPOVED UPORABE PLASTIKE ZA ENKRATNO UPORABO

2021-04-21 PREPOVED UPORABE PLASTIKE ZA ENKRATNO UPORABO

Ste že začeli iskati alternative?  Od 3. julija dalje začne veljati prepoved uporabe nekaterih plastičnih proizvodov. S prepovedjo teh proizvodov želi Evropska Unija zmanjšati škodljiv vpliv na okolje. Morski odpadki imajo čezmejne razsežnosti in veljajo za vse večji globalni problem. Zmanjšanje količine morskih odpadkov je ključni ukrep za doseganje trajnostnega razvoja.

V EU večino morskih odpadkov predstavljajo plastični proizvodi za enkratno uporabo. Med plastične proizvode za enkratno uporabo spadajo različni pogosto uporabljeni izdelki široke potrošnje, ki se po enkratni uporabi zavržejo, redko reciklirajo in hitro smetijo okolje. Zato so plastični proizvodi za enkratno uporabo in ribolovno orodje, ki vsebuje plastiko, kot morski odpadki zelo resen problem. Pomenijo resno tveganje za morske ekosisteme, biotsko raznovrstnost in zdravje ljudi.

Cilji te direktive so preprečiti in zmanjšati vpliv nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, zlasti vodno okolje, in na zdravje ljudi ter spodbujati prehod na krožno gospodarstvo z inovativnimi in trajnostnimi poslovnimi modeli, proizvodi in materiali. S tem bi prispevali tudi k učinkovitemu delovanju notranjega trga.

prepoved_plastike

Od 3. julija 2021 bodo prepovedani naslednji plastični izdelki za enkratno uporabo:

- Jedilni pribor (žlice, vilice, noži, čajne žličke);

- Plastični krožniki;

- Plastične slamice;

- Plastične palčke za mešanje pijače;

- Embalaža za hrano iz stiroporja in EPS posoda;

- Oxorazgradljive plastične vrečke;

- Plastične vatirane palčke;

- Palčke za pritrditev na balone in podporo balonov.

V Makomu ves čas stremimo k trajnostnemu razvoju in ekološko prijaznim produktom. Za vas smo že pripravili rešitve, ki vam bodo pomagale upoštevati novo direktivo EU. Poiščite navdih za alternative.

Jedilni pribor

jedilni_pribor

Alternativa plastičnemu jedilnemu priboru je jedilni pribor za večkratno uporabo, ki ga je možno pomiti ali pa lesen jedilni pribor. Najdete ga tukaj.

Krožniki

krozniki

Alternativa plastičnim krožnikom za enkratno uporabo ali papirnatim krožnikom prevlečenim s plastičnim slojem so pralni krožniki za večkratno uporabo, krožniki iz sladkornega trsa, krožniki iz bambusa, krožniki iz palmovih listov, papirnati krožniki, prevlečeni z naravnimi materiali in krožniki oz. čolnički iz lesa. Najdete jih tukaj.

Slamice, koktajl palčke, palčke za mešanje

slamice

Alternativa plastičnim slamicam so papirnate slamice, ki se ne zmehčajo v pijači. Na voljo so v različnih barvah. Alternativa plastičnim palčkam za mešanje pa so lesene palčke za mešanje, prav tako na voljo v različnih velikostih.

Embalaža iz EPS materiala

embalaza

Skodelice in sklede iz EPS materiala bo zamenjala embalaža iz sladkornega trsa, papirja ali plastične posode za večkratno uporabo. Morebitna alternativa so tudi posode iz palmovih listov.

Lončki iz EPS materiala

loncki

EU direktiva ne prepoveduje plastičnih kozarcev. Zato so le-ti sicer lahko alternativa lončkom iz EPS materiala. Obstajajo pa tudi druge alternative, ki so okolju bolj prijazne. To so razgradljivi lončki iz papirja, prevlečeni s PLA, navadni lončki iz papirja, ki so prevlečeni s PE, ali pralni lončki za večkratno uporabo.

Oxorazgradljive vrečke

vrecke

Večkrat lahko zasledimo, da se izraza biorazgradljive vrečke in oxo vrečke enačita. Oxo vrečke so sicer razgradljive, vendar predstavljajo velik problem za okolje saj se ta vrsta plastike biološko ne razgradi povsem in zato prispeva k onesnaževanju okolja z mikroplastiko, ni primerna za kompostiranje, negativno vpliva na recikliranje običajne plastike in ne zagotavlja dokazanih okoljskih koristi. Zato bodo tudi oxorazgradljive vrečke prepovedane. Alternativa zanje so biorazgradljive vrečke ali papirnate vrečke.

Vatirane palčke

vatirane_palcke

Alternativa plastičnim vatiranim palčkam so biorazgradljive vatirane palčke.

Kmalu bo tukaj 3. julij, dan, ko prične veljati prepoved. Zato še danes poskrbite za prehod iz plastične embalaže na ekološko. Z veseljem vam pomagamo pri izbiri in poskrbimo, da bo prehod na »zeleno« čisto preprost.

Matic Sevšek

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar