PRIPOROČILA PRI PREMAZOVANJU TAL

2016-06-20 PRIPOROČILA PRI PREMAZOVANJU TAL

Vsaj enkrat letno se nekateri srečujemo s premazovanjem tal. Ta specifičen in dolgotrajen postopek je nujno zlo, za vzdrževanje površin in za lažje čiščenje skozi celo leto. Nega tal je pomemben člen dnevnega čiščenja, saj so umazana tla idealen vir razmnoževanja bakterij, virusov, plesni, glivic in podobno. V blogu vam bom predstavil zakaj so pravilni postopki nanašanja in odstranjevanja premazov zelo pomembni.

.

Tla, ki niso premazana predstavljajo več dela

Veliko podjetij in ustanov se ne odloči za premazovanje tal, kar se kasneje izkaže za slabo odločitev. Tla katera niso premazana, so izpostavljena poškodbam, učinek čiščenja na takih tleh je slabši, za čistilno osebje pa predstavlja večjo težavo pri čiščenju. V čiščenje tal, ki niso premazana, je potrebno vložiti več fizičnega dela. Osebje je zaradi tega bolj utrujeno in manj učinkovito. Takih problemov pri dobro premazanih tleh ni.

Pri premazovanju tal moramo upoštevati več dejavnikov, če želimo premaze kvalitetno in dolgoročno nanesti. Dosledno je potrebno upoštevati navodila proizvajalca. Neupoštevanje navodil lahko privede do slabega in nepravilnega nanosa premaza ali odstranjevalca in s tem do velikega in nepotrebnega stroška. Obstojnost premazov lahko zagotavljamo z rednim čiščenjem (ročno ali strojno) in poliranjem.

.

Pri izbiri premazov si vzemite čas, saj vas lahko nepravilna izbira premaza veliko stane

Za pravilno izbiro premazov in odstranjevalcev, si je potrebno vzeti čas. Poznati moramo površino katero bomo obdelovali. Vsak premaz ali odstranjevalec ni namenjen vsem tlom. Nepravilna izbira nas lahko stane veliko denarja in časa. Poznati moramo tudi okolje v katerem se bodo ti postopki delali. Npr. bolnišnice, zdravstveni domovi, domi upokojencev in podobno, si morajo zaradi večje uporabe dezinfekcijskih sredstev zagotoviti premaze, ki so temu primerni. Pred izbiro premazov moramo tudi vedeti ali želimo imeti tla svetleča ali ne.

.

Predpriprava je ključna

Odstranjevanje in premazovanje je postopek, ki zahteva celega človeka. Prostora za napake praktično ni. Upoštevanje navodil je tu zelo pomembno. Postavljanje vprašanj med postopki je prepozno. O vsem se moramo pozanimati že pred samim pričetkom. Pravilna predpriprava in priprava nam zelo olajšata delo.

Velik faktor pri odstranjevanju premazov in nanašanju premazov, so tudi pravilni pripomočki. Vse si moramo zagotoviti in pripraviti že pred začetkom dela. Iskanje pravilnih pripomočkov med samim odstranjevanjem oziroma nanašanjem je strogo odsvetovano. Postopki zahtevajo pravilno predpripravo. Tudi tu nas površnost lahko privede do velikega stroška.

Dolgotrajnost in kakovost premazanih tal se poleg doslednega upoštevanja navodil, zagotovi tudi s kvaliteto. Poceni premazi ne zagotavljajo prihrankov.

Premazi so tema, o kateri bi lahko pisali v nedogled, saj se vedno najdejo nove problematike in izzivi pri nanašanju in odstranjevanju. Če želite izvedeti več o tehnikah premazovanja, ali pa vas zanima katera druga tema, nam pišite v komentar spodaj ali na e-naslov makom@makom.si in z veseljem bomo napisali blog z rešitvami.

Jaka Kariž

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar