Blog

IZBIRA TOALETNEGA PAPIRJA: ČISTA CELULOZA ALI RECIKLAŽA ZA BOLJ ZELEN JUTRI?

sreda, 06 marec 2024
Ko stojimo pred policami trgovin ali razmišljamo o nabavi za podjetja, se pogosto srečujemo z izbiro: toaletni papir iz svežih ali recikliranih vlaken. Ta izbira se zdi preprosta, a ko se poglobimo v trajnostne vidike, se zaplete. Ta blog vas bo popeljal skozi kompleksno tematiko svežih in recikliranih vlaken, njihovih vplivov na okolje ter kaj to pomeni za vas.

1. Zakaj čista celuloza?

Sveža na se pridobivajo neposredno iz gozdov, kjer prevladuje trajnostno gospodarjenje. Metsä Tissue, eden izmed vodilnih evropskih proizvajalcev in lastnik blagovne znamke Katrin, zagotavlja, da so njihove surovine pridobljene iz virov, ki omogočajo visoko sledljivost in kakovost. Uporaba čiste celuloze v proizvodnji toaletnega papirja in brisač za roke vodi k znatnemu zmanjšanju porabe energije in vode, saj procesi recikliranja zahtevajo dodatno čiščenje in obdelavo, ki sta energetsko potratna.

2. Vpliv na okolje

Nedavna študija Fraunhofer inštituta (Wüstenhagen et al. 2023)  je pokazala, da je prevoz čiste celuloze znotraj Evrope petkrat manj obremenjujoč za okolje v primerjavi z uvozom iz Latinske Amerike. Tovarne bioproduktov, kot sta Äänekoski in Kemi, postavljajo nove standarde v tehnologiji pridobivanja svežih vlaken, kar vodi v zmanjšanje emisij in izboljšanje ekološke učinkovitosti.

3. Biodiverziteta in trajnost

V nordijskih gozdovih se zavzemajo za ohranjanje biodiverzitete. Ta prizadevanja vključujejo ohranjanje izbranih dreves in panjev, ki služijo kot zavetje za različne vrste, kot so glive, žuželke in ptice. Prav tako ohranjajo stoječa in podrta gnijoča drevesa, ki so ključnega pomena za ekosisteme, in ustvarjajo zaščitna območja ob vodotokih, ki preprečujejo izpiranje hranil iz tal.

trajnostno-gozdarstvo-makom

4. Reciklaža proti čisti celulozi

Čeprav je recikliranje pomembno za zmanjševanje odpadkov, ni vedno najboljša izbira za vse izdelke. Reciklirana vlakna so idealna za manj občutljive izdelke, vendar v primerih, kjer sta zahtevani visoka kakovost in higiena, čista celuloza ostaja neprekosljiva. Izguba materiala med procesom recikliranja in povečana energetska potratnost postavljajo čisto celulozo v položaj, kjer je dolgoročno bolj učinkovita in manj obremenjujoča za okolje.

5. Certifikati in trajnost

Z uporabo certifikatov, kot sta PEFC in FSC®, Katrin zagotavlja, da so vsa vlakna pridobljena na zakonit in trajnostno odgovoren način. Več kot 90 % vseh vlaken podjetja je certificiranih, kar kupcem omogoča, da so njihovi izdelki izdelani izključno iz trajnostno pridobljenih virov. Preostalih 10 % vlaken prihaja iz ne-certificiranih, a nadzorovanih gozdov.

Z naraščajočim poudarkom na ekoloških standardih in trajnosti nudi čista celuloza ne le ekološko, ampak tudi kakovostno prednost. Razumevanje razlik med čisto celulozo in recikliranimi vlakni omogoča tako podjetjem kot posameznikom, da sprejemajo bolj informirane odločitve, ki so koristne tako za njih kot za planet. V Katrinu so zavezani k inovacijam in izboljšavam v tej industriji, zagotavljajoč, da njihovi izdelki ne samo izpolnjujejo, ampak tudi presegajo industrijske standarde za trajnost.

Želite izvedeti več o tem, kako lahko vaša izbira toaletnega papirja vpliva na planet? Obiščite tudi spodnje strani:

Napiši komentar
Vas zanima več o tej temi?
Kontaktirajte nas in si rezervirajte termin sestanka...
*
*
*
S prijavo na e-novice do
10% popusta na prvi nakup.
Bodite prvi obveščeni o naših akcijskih ponudbah, novicah in novostih na trgu. **S prijavo na e-novice podajate soglasje, da se strinjate s pogoji poslovanja, ter da vam lahko družba Makom na vaš posredovani elektronski naslov pošilja različna promocijska sporočila v skladu s politiko zasebnosti podjetja.