ŽE UPORABLJATE MIKROBIOLOŠKA ČISTILA?

2019-09-09 ŽE UPORABLJATE MIKROBIOLOŠKA ČISTILA?

Verjetno že veste, kako pomembni so probiotiki za človeško telo in zdravo življenje. Ali ste vedeli, da lahko s probiotiki tudi čistite? Veliko izdelkov za vsakodnevno čiščenje škoduje našemu zdravju, nekateri vsebujejo nevarne motilce hormonov in druge potencialno strupene sestavine, ki močo vplivajo na naše počutje in dolgoročno tudi na zdravje.

Kaj pa, če bi lahko dom popolnoma očistili z dobrimi mikrobi? Sliši se čudno, a tako kot lahko probiotiki pripomorejo k ravnovesju vašega prebavnega sistema, lahko to storijo tudi v vaši okolici.

mikrobioloska_cistila

.

Moč probiotikov

V našem telesu živi milijarde prijaznih organizmov in dejstvo je, da naravne »dobre« bakterije v vašem črevesju včasih same ne morejo voditi bitke proti »slabim« bakterijam. Stres, slaba prehrana, bolezen in uživanje antibiotikov prispevajo k neravnovesju mikrobov v naši črevesni flori, kar omogoča, da se v telesu pojavi več »slabih« bakterij. Torej, probiotiki, napolnjeni z milijardami prijaznih bakterij, v črevesju pomagajo, da se stvari obrnejo v vašo korist. Študije še naprej kažejo, da ima harmonija v črevesni flori neposredno povezavo z imunskim sistemom, kar pomaga pri vseh vrstah bolezni, od manjših alergij do prekomerne teže, gripe, avtoimunskih stanj in drugih resnih obolenj.

.

Nova meja

Zdaj je uporaba probiotikov dosegla novo vznemirljivo mejo – čiščenje s probiotiki. Mnogi so spoznali nevarnost čiščenja naših domov s kemikalijami in toksini. Nekatere študije povezujejo gospodinjske kemikalije s pogostejšimi boleznimi, poleg tega tudi z nevarnimi reakcijami oči, kože in dihalnih poti na sestavine tradicionalnih kemičnih čistil. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), navaja, da se v Združenih državah Amerike vsak dan v ambulanti zdravi več kot 300 otrok zaradi zastrupitve v domu – velik odstotek teh zaradi strupenih gospodinjskih čistil.Kot odgovor na to postajajo nekatera gospodinjstva »zelena« in iščejo naravne izdelke za čiščenje doma. Sicer se to sliši čudovito, vendar niso vsi zeleni izdelki zares »zeleni«. Niti niso vsi popolnoma učinkoviti pri odstranjevanju bakterij, ki povzročajo bolezni. In tukaj nam lahko pomaga naš zaupanja vredni prijatelj, probiotik.

.

Kemična čistila v primerjavi z mikrobiološkimi čistili

Kemična čistila so sicer učinkovita pri odstranjevanju slabih bakterij, vendar odstranijo tudi dobre. Če je čistilo antibakterijsko, to pomeni, da bo storilo ravno to - odstranilo vse bakterije - dobre in slabe. Vendar tako nastane neravnovesje, podobno kot v človeškem črevesju, ki pušča možnosti za preraščanje slabih bakterij.

Prekomerna uporaba antibakterijskih čistil lahko povzroči tudi nastanek odpornosti pri bakterijah, organizmih, ki vzpostavijo toleranco do kemikalij. Navadno čistilo v prvih nekaj urah s površine sicer odstrani slabe bakterije, ne more pa odstraniti biofilma. Slabe bakterije se tako zelo kmalu namnožijo nazaj. Pri večkratnem čiščenju s čistilom, ki ima denzinfekcijski učinek, lahko bakterije razvijejo odportnost. Ustvarimo super bakterije, odporne na čistilo, kar pa si ne želi nihče.

biofilm

Drugi dejavnik, ki ga moramo upoštevati, je biofilm. Kadar površina izgleda čista, to še ne pomeni, da ni umazana. Površine so prekrite z nevidno plastjo mikroorganizmov, ki jo imenujemo biofilm. Biofilm predstavlja biološki sistem, ki bakterijam in virusom zagotavlja idealno okolje za razmnoževanje in daljše preživetje. Mikroorganizmi v biofilmu so odporni na dezinfekcijo in druge postopke čiščenja, zato jih z navadnimi čistili ne moremo tako dobro očistiti. Probiotične bakterije pa so sposobne uničiti škodljivi biofilm. Čiščenje s probiotiki je učinkovito pri zmanjševanju površinskih okužb z mikrobi ter pri odstranjevanju vrst, ki so odporne na antibiotike in razkužila.

Uporabljajmo mikrobiološka čistila, ki očistijo naše prostore, hkrati pa pripomorejo, da bomo njihovi uporabniki ostali zdravi in se izognili nepotrebni izpostavljenosti nevarnim kemikalijam.

Vas zanima več o delovanju probiotičnih čistil? Preberite tukaj.

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar
Komentarji
10. 09. 2019 19:02
Jih že uporabljamo in so super! Super je, ker lahko tudi najmlajše družinske člane vključimo v čistilno akcijo. Z močnejšimi kemičnimi čistili si tega zagotovo ne bi upala. BLU je zakon :)