ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE: KAKŠNA JE RAZLIKA?

2020-11-30 ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE: KAKŠNA JE RAZLIKA?

Zadnje mesece preživimo veliko časa doma. Šolanje od doma, delo od doma, preživljanje prostega časa doma,… Prav tako bomo doma tudi za božične praznike. Virus, ki povzroča COVID-19, pa se še vedno vztrajno širi. Pripravila sem priporočila, kako se uspešno bojevati proti virusom doma na podlagi smernic za čiščenje in razkuževanje. Gre za dva različna postopka, ki ju je treba izvajati skupaj za odstranjevanje in ubijanje mikrobov v naših stanovanjih.

ciscenje

Kakšna je razlika med ČIŠČENJEM in DEZINFEKCIJO?

Čiščenje

Čiščenje fizično odstranjuje mikrobe, umazanijo in nečistoče s površin ali predmetov. Poteka z uporabo mila (ali detergenta) in vode. Ta postopek ne uniči mikrobov, vendar z njihovo odstranitvijo zmanjša njihovo število in tveganje za širjenje okužbe.

Razkuževanje

Razkuževanje uniči mikrobe na površinah ali predmetih z uporabo kemikalij. Razkuževanjeje treba opraviti po čiščenju površine. S čiščenjem odstranimo umazanijo in pripravimo površino ali predmet za razkuževanje. Če površine najprej ne očistimo, lahko mikrobi ostanejo pod umazanijo ali prašnimi delci in se tako zmanjša učinkovitost razkužila.

Postopek razkuževanja:

1. Razkužilo razpršite po vsej površini.

2. V skladu z navodili za uporabo naj izdelek določen čas učinkuje na površini, ki jo je treba razkužiti. Kontaktni čas je zelo pomemben za uničenje mikrobov na vaših površinah.

3. Po končanem vlaženju površino posušite ali obrišite po navodilih.

Vedno sledite navodilom za uporabo.

ciscenje_kljuke         

Med čiščenjem velikokrat pozabimo na kljuke. Zaradi pogostosti uporabe so idealno zbirališče mikrobov.

Katera območja je potrebno razkužiti?

Ko okužena oseba kašlja ali kiha, lahko kapljice pristanejo na površinah, kot so mize, stoli, pulti ali druge površine, ki se jih pogosto dotikamo in tako širimo viruse. Sem spadajo površine, kot so telefoni, kljuke na vratih in stikala za luči. Razkuževanje skupnih površin je eden najpreprostejših načinov za zmanjšanje potencialnega tveganja za okužbo s pogostejšimi virusnimi boleznimi po priporočilu svetovne organizacije za javno zdravje.

Površine, na katere ne smemo pozabiti so:

  • Kljuke na vratih
  • Držala na stopniščih
  • Pipe
  • Stikala
  • Dozirniki mila
  • Ročaji stolov
  • Površine v stiku z živili

Preživite zadnji mesec v letu v čistem stanovanju, ki bo blagodejno vplivalo na vaš imunski sistem kot tudi na vaše počutje.

Mojca Pesjak

Morda vas zanima tudi:

Oddajte svoj komentar